Structuur, orde, time management

3 dingen die elke ondernemer moet structureren

Iedere ondernemer weet dat structuur belangrijk is. En in theorie ziet dat er ook heel mooi uit, maar wat betekent dat voor de praktijk? Want hoe belangrijk het ook is. Een grote valkuil is om bij de waan van de dag te leven. Zonder structuur, plan of agenda.

In dit artikel wil ik je meenemen langs de 3 meest belangrijke zaken die jij sowieso op orde moet hebben om jezelf een gezond bedrijf te noemen.

1 Agenda

Een gezond bedrijf leeft op een agenda. En ben je ZZP’er, dan leef jíj dus op je agenda. Geen afspraak gaat uit je blote hoofd. Maar waarom eigenlijk?

Als een baby wordt geboren zijn er 3 dingen belangrijk. Rust, Reinheid en Regelmaat. Dat is door de jaren heen al wel bewezen. Wat erg jammer is, is dat we dat daarna weggooien. Helemaal als we nog later ook nog eens ondernemer worden. Lekker creatief zijn. Eigen baas zijn en je eigen dingen bepalen. We vergeten dan heel snel dat Rust, Reinheid en Regelmaat belangrijk is.

Gelukkig is er een middel om in ieder geval de regelmaat, structuur dus, weer terug te brengen. Een Agenda. Ik kom veel ondernemers tegen waar het maar half of slecht werkt. “ik kan er niet mee overweg” of “ik gebruik hem wel, maar er komt zoveel tussendoor”.
Om eerlijk te zijn hoor ik die laatste toch wel het meest. En het is moeilijk als je een project inplant en er komt van alles tussendoor.

Heb jij moeite om je agenda bij te houden? Zorg er dan voor dat alles wat op je af komt veranderd in goud. Eh… sorry ?  Ik bedoel dat alles wat op je afkomt veranderd in een taak.

Een vraag van een klant kan je moeilijk in je agenda zetten. Maar een half uurtje om iets uit te zoeken en op te sturen… ja. Dat past in je agenda.

Verander dus alles wat op je afkomt in een taak. Zet die in je agenda. Zo krijg je overzicht op wat jij op 1 dag kunt doen.

 

2 Facturatie/offertes maken/administratie

Veel ondernemers dromen ervan om al hun administratieve werkzaamheden uit te besteden. En met de boekhouding is dat niet zo moeilijk. Voor het maken van offertes en facturen is dat vaak anders. Daarvoor moet je weten waar je mee bezig bent. En wanneer je niet zo’n groot bedrijf heb dat je iemand daarvoor kunt aannemen, moet je dat vaak zelf doen.

En zelfs dan kun je het delegeren…

Plan vaste blokken in je agenda om dit type werk op te pakken. Bijvoorbeeld 2 dagdelen in de week waarin je jezelf stort op het maken van facturen en offertes. Zo kun je iedere week bijblijven zonder daar iemand voor te hoeven aannemen of dat het heel erg oploopt en dat je facturen van 4 weken oud moet gaan versturen.

Delegeer je administratieve werkzaamheden naar een bepaald moment in de week.

 

3 Plannen

Er is 1 ding wat ontzettend belangrijk is voor jou als ondernemer. TIJD. Je krijgt het maar 1 keer, en gister komt nooit meer terug.
Dat betekent ook dat morgen maar 1 keer komt. dat wist je natuurlijk al, maar heb je jouw bedrijf daar ook op afgestemd? Hoe zorg jij ervoor dat je blijft ontwikkelen? Dat je groeit naar jouw ambities.

Nee, wacht even, nu niet weggaan met het excuus dat je ‘niet hoeft te groeien’ of het niet ‘voor het geld doet’ of dat je ‘niet zo groot wilt worden’.

Je hebt toch ambities? Je hebt dromen. Of in goed Nederlands: Je wilt gewoon iets. En dat is gezond. Daarvoor ben je ook ondernemer.  Als je iets wilt wat je nu niet hebt, dan zul je daar een plan voor moeten maken. En niet alleen in je hoofd als een idee. Want die hebben de sterke neiging te veranderen naarmate de tijd vordert. Zorg dat je dit gestructureerd op papier zet. Dat hoeft niet gelijk netjes. Je kunt altijd beginnen met een mindmap of een tekening. Of gewoon wat trefwoorden op papier die typerend zijn voor wat jij wilt.

Zet dat vervolgens in een plan, en zo heb je jouw ambities op papier. Een plan. Een plan waar jij je aan kunt houden. Zonder er creatief om heen te draaien.

Een gezond bedrijf heeft zijn plannen duidelijk op papier.

 

Ontwikkelen

Loop jij nou tegen veel van deze dingen aan en is het bovenstaande typerend voor jouw manier van werken? Geen nood. Je bent niet de enige. Jaarlijks helpen wij veel ondernemers met dit ‘probleem’. Dit houdt je groei tegen, en dat wil je gewoon niet.

Met de Rebel Academy leer je anders kijken naar structuur en ondernemen. Met bijvoorbeeld de training time management helpen we ondernemers grip krijgen op hun tijd en agenda. Maar vooral zorgt dit ervoor dat je weer hoofdruimte krijgt om na te denken en dus meer ruimte om te kunnen ondernemen.

Wil je even sparren? En dan gewoon even zonder dat je gelijk een rekening krijgt gepresenteerd? Neem dan even contact op. Laat je gegevens achter en we bellen je terug.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *