Verandering is mogelijk

Sta je waar je wil? Doe je wat je wilt?

Een prikkelende vraag misschien. Stel hem eens aan jezelf  Doe ik echt wat ik wil? Een bewustwordingsvraag die je mogelijk op een wankelpunt kan brengen. Ga eens na, doe je echt wat je 5 jaar geleden wilde doen? En ben je niet zo succesvol als dat je had gehoopt? Heb je een eigen bedrijf en leek het aan het begin mooier dan dat je nu ervaart? Wil je veranderen? Wil je het echt? Er is een mogelijkheid. Verandering is mogelijk.

Bewustwording

We weten dat we ongeveer 80-95% van ons doen onbewust is. Als je dat niet wist, bij deze. Ook in de sleur raken van je werk kan onbewust voorkomen totdat je erbij wordt bepaald. Zoals nu. Bewustwording is de belangrijkste eerste stap tot verandering. Als je wilt veranderen kan je dat niet zonder bewust te zijn van de plaats die je op dit moment inneemt. Ga na waar je staat. Wat is je positie op de markt, wat is je positie in je sociale omgeving. Hoe voel je je daarbij? En vooral. Doe je wat je wil doen?

Bewustwording is een van de belangrijkste dingen. Een wijze geleerde zij ooit: ‘Hoe groter het bewustzijn van jezelf, hoe beter jouw keuzes’.
Dat wil dus wat zeggen. Zorg dat je weet wie je bent. Dat je weet wat je echt wilt, zodat je een plan kunt bedenken HOE je daar kunt komen.

Doen

Verandering bestaat niet alleen uit bewustwording. Naast het mentale proces, moet er ook fysieke actie komen. Stap twee in dit veranderproces is het doen. Je kan een koek aangereikt krijgen, maar je zal hem zelf moeten kauwen en slikken. Voordat je de eerste actie onderneemt zul je moeten weten waar je heen moet, waar je heen wilt. Welke route moet je daarvoor afleggen? Welke koers moet je gaan bewandelen? Maak voor je zelf een route. Een actieplan om daarheen te gaan waar je graag zou willen zijn. Je zal ongetwijfeld eens iemand hebben horen zeggen dat als je iets wilt dan moet je het gewoon DOEN! Klopt. Maar er is een groot verschil tussen gewoon doen en gericht doen.

Ok, nog een wijze uitspraak dan, het is een Japans spreekwoord: ‘Een plan zonder actie is een droom, maar actie zonder plan is een nachtmerrie’.

Goed om daar even over na te denken. Gewoon doen betekent dus eigenlijk dat je op weg bent richting je nachtmerrie. En dat wil je niet. Je wilt resultaat behalen, doelen bereiken, succesvol zijn. En dat lukt je alleen als je een duidelijk plan maakt voor hetgeen wat je wilt bereiken.

Plan

Een plan maken om je doelen te bereiken is essentieel voor jouw succes.

Succes is alleen te bereiken als je er goed over nadenkt, duidelijke doen stelt en vervolgens je plan nauwgezet uitvoert. Een plan is een document die je eigenlijk moet kunnen dromen, maar is vaak een ondergeschoven kindje. Het maken van een plan word nog zoveel onderschat. Ik geef je 3 dingen die belangrijk zijn voor het maken van jouw plan:

  1. Wat
  2. Hoe
  3. Wanneer

In een businessplan moeten deze 3 dingen super duidelijk zijn.Persoonlijk succes
Geen van deze dingen mag ontbreken.

1. Je moet weten WAT je wilt bereiken. Omschrijf duidelijk wat je wilt bereiken of wilt veranderen aan jouw huidige situatie. En er zijn dingen die je wilt veranderen, anders was je dit nu niet aan het lezen.

2. Het is belangrijk dat je van tevoren bedenkt HOE je aan je doelen gaat werken. Wat moet je er precies voor doen en hoe ga je dat doen. Je vergroot de kans van slagen al met 58% door het alleen al te bedenken en op te schrijven.

3. Zorg ervoor dat je een deadline stelt. Wanneer wil je dat je verandering ‘klaar’ is? Wanneer heb je het succes bereikt wat je wil bereiken? Een datum zorgt ervoor dat je minder gaat uitstellen omdat echt persoonlijk succes wilt ervaren.

Mensen om je heen

Een groot voordeel van veranderen is dat er vaak best een aantal mensen bereid zijn om je te helpen. Hieruit kun je leren dat je het niet alleen hoeft te doen. Maak ook gebruik van de mensen om je heen. Verandering kan een intensief proces zijn voor jou persoonlijk. Neem daarom gerust hulp aan van anderen. Komt het niet aanwaaien? Vraag het dan. Zonder dat de mensen om je heen weten dat je wilt veranderen zal niemand je ook gaan helpen.

Neem ook gerust een coach in de arm die je kan begeleiden in dit proces. Een goede coach is tijdens een verandering heel waardevol. Leer ook van de fouten die de mensen om je heen hebben gemaakt in hun eigen proces. Je bent niet de eerste die veranderstappen wilt gaan maken, en je hoeft dus niet zelf het wiel uit te vinden.

Meer weten?

Kom naar het seminar. Effectief Persoonlijk Leiderschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *