Hoe houd ik meer focus

Hoe houd ik meer focus

Je bent druk, er komt veel op je af en misschien gebeurt er nog wel iets onverwacht, maar je wilt focus houden. Iets wat bijna onmogelijk lijkt als het druk is. Hoe houd ik focus of hoe krijg ik meer focus in mijn werk. Vragen die belangrijk zijn om jezelf te stellen. Je staat in ieder geval al 1-0 voor op anderen. Je bent je bewust van het feit dat je de focus bent verloren maar wel hard nodig hebt.

Focus op je einddoel

Het houden van focus of het verliezen van focus kan een nogal relatief begrip zijn. wanneer ben je gefocust en waar ligt je focus. Laat ik beginnen met het eind. Stephen Covey geeft dit aan als één van de belangrijke eigenschappen voor als je effectief wilt zijn in zijn boek ‘The 7 Habits of highly effective people’ (heb je gelijk een tip voor een goed boek ; ) door je focus te leggen op je einddoel weet je bij alles wat je doet in ieder geval wáár je het voor doet. Ik kom veel ondernemers tegen die hard werken, genoeg verdienen, maar toch niet tevreden zijn en geen rust hebben. En eigenlijk ook niet weten waar ze zo hard voor werken. Denk zelf eens na over de vraag: waarom doe je wat je doet? Als je op deze vraag geen antwoord kan geven, vraag je dan eens af wat jouw omgeving zal denken over je bij je begrafenis. (weer van Stephen Covey) Het is misschien wat rigoureus, maar doordat we denken dat er zoveel om ons heen belangrijk is, word het steeds moeilijker om onderscheid te maken in hoofd- en bijzaken. Deze oefening kan je misschien helpen om je einddoel te bepalen. Waarom doe je wat je doet. Als je dit lastig vind of te rigoureus, vraag je dan af wat je bij je pensioen bereikt wilt hebben. (ik kan helaas geen leeftijd noemen ; ) Wat wil je gedaan of bereikt hebben.

 

Maak tussenstappen

Als je helder hebt waar je allemaal voor bezig bent kan het nog steeds een hele opgaaf lijken om daar te komen. Troost je, dat is het ook. En dat zal het blijven als je het niet opdeelt in kleinere stappen. Daarom is het belangrijk dat je tussentijdse doelen opschrijft. Grote tussenstappen van ongeveer gelijke grootte. Heb je een doel voor ogen tot aan je pensioen? Bepaal dan waar je over 5 jaar wilt staan. De eerste 5 jaar op weg vanaf nu naar je pensioen (oh wat klinkt dat nog ver weg). En maak in die 5 jaar weer doelen van 5 x een jaar.

Kijk, en nu komt het dichterbij. Wat nu is de vraag: wat moet je er dit jaar voor doen om te werken aan je grotere doel. Wat moet je dit jaar, deze maand, deze week doen om invulling te geven aan je doelen. Op deze manier heb je helder waar je mee bezig bent en waar je het voor doet. Nu heb je antwoord op de vraag: waarom doe je wat je doet?

Minder is meer

Het kan zijn dat je ambitieus bent. Een goede eigenschap! (sommige mensen zouden er meer van moeten hebben).

Maar let op dat je niet teveel wilt. Als je teveel dingen op hetzelfde moment wilt word het moeilijk om alles tegelijk goed te doen. Stel dat je wilt groeien met je bedrijf, en je wilt dit jaar een nieuw product of dienst lanceren, 20% groeien in omzet, meer om je gezondheid denken en meer tijd aan je gezin besteden. Dan word het erg lastig om je te focussen op je doel. Je hebt er teveel om alles goed te doen.

En daarom: minder is meer. Doe minder, en datgene wat je dan nog doet, doe dat beter! Ervaar eens hoeveel meer rust je dit oplevert. Je zult merken dat je meer overzicht houdt op de dingen waar je mee bezig bent, en je kunt je richten op wat jij belangrijk vindt. Je focussen op dat wat jij wilt. Dat is toch wat je wilde?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *